Close

Over ons

In 2012 hebben vijf jongerenorganisaties de handen ineengeslagen en het project OV-ambassadeurs ontwikkeld. Er bleek onder ouderen behoefte te zijn aan uitleg over het reizen met het openbaar vervoer. Er veranderde veel, zo moest er met de OV-chipkaart gereisd worden en ingecheckt en uitgecheckt, wat de nodige problemen opleverde bij de oudere doelgroep. En laten we eerlijk zijn: in de loop der jaren is het reizen er niet makkelijker op geworden. Voor de mobiliteit van ouderen is het zelfstandig kunnen reizen met het openbaar vervoer belangrijk. Mobiel zijn is belangrijk om deel te kunnen blijven nemen aan de maatschappij en bij het voorkomen van isolement. De YMCA vindt het belangrijk dat mensen, jong of oud, participeren in de samenleving. De YMCA richt zich primair op jongeren maar werkt ook graag intergeneratief. Jongeren kunnen leren van ouderen en ouderen van jongeren. Ook in dit project hebben we jongeren betrokken bij het voorlichten van de ouderen, maar in de praktijk bleek dat het tempo van de jongeren te hoog was voor de ouderen om te kunnen volgen. Het werkte veel beter als senioren zelf de voorlichting deden. Daarom is er voor gekozen om met senior vrijwilligers  te werken.

Jongeren werken aan de achterkant van het project mee. De YMCA heeft werkervaringsplekken voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze jongeren voeren allerlei werkzaamheden uit ten behoeve van  de organisatie.

Sinds 2017 voert de YMCA het project alleen uit. Het project is gestart in West-Overijssel en in de loop der jaren steeds verder doorontwikkeld en uitgebreid. Het project wordt onder de naam ‘Ervaar het OV’ uitgevoerd in de provincies Overijssel, Flevoland (m.u.v. Almere) en Gelderland (2017) in samenwerking met de samenwerkende provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland (OV Oost), tevens de financiers van het project.

Buiten deze provincies wordt het project uitgevoerd door de YMCA onder de naam ‘Doe mee met het OV’. In de regio Eemland is het project in 2019 gestart in de gemeentes Amersfoort, Baarn, Soest en Woudenberg. Medio 2023 zijn de 10 gemeentes in de Utrechtse regio’s
Lekstroom en Zuid Oost Utrecht ook aangesloten. Hier wordt het project gefinancierd door de samenwerkende gemeentes.
In Noord Limburg zijn we in 2022 gestart in twee gemeenten onder de naam ‘Kom mee, samen op pad’.

De YMCA is een organisatie die mensen uitdaagt om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Ze werkt vooral met, voor en door jongeren. Zomerkampen en jeugdwerk zijn de belangrijkste activiteiten. Daarnaast deelt de YMCA haar kennis en accommodaties graag met anderen: scholen, bedrijven, instellingen, particulieren. En zo ook door middel van het project OV-ambassadeurs. Zij doet dit al sinds 1853!

 

Voor meer informatie over ons klik op onderstaande links naar de diverse websites

YMCA Nederland: https://ymca.nl/

YMCA Jeugdwerk: https://ymcajeugdwerk.nl/

YMCA vakanties: ycamps.nl