Ook in uw gemeente

Uitgangspunt van dit project is ouderen d.m.v. de inzet van OV-ambassadeurs wegwijs te maken in het reizen met het openbaar vervoer. Doel is het reizen met het openbaar vervoer onder senioren te stimuleren. De achterliggende gedachte is dat wanneer senioren in staat zijn zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen, ze langer zelfstandig mobiel blijven en dit vereenzaming tegen zal gaan. Tevens zullen deze senioren geen of later een beroep doen op de WMO voorzieningen t.a.v. vervoer.

De OV-ambassadeurs zelf zijn senioren in de leeftijd van 50-80 jaar. Het is gebleken dat de informatie beter overkomt als die door leeftijdsgenoten gegeven wordt.

De OV-ambassadeurs lichten mensen voor door middel van de volgende activiteiten:

 • Informatiebijeenkomsten (theorie)
 • Algemene basisinformatie over opvragen van reisadviezen en het gebruik van bus en trein
 • Uitleg over aanschaf en het gebruik van de OV-chipkaart
 • Proefreizen (praktijk)
  In een groepje oefenen senioren het reizen met het OV in de praktijk met eigen vervoersbewijs onder begeleiding van OV-ambassadeurs
 • Inloopspreekuren; één op één advies (tijdens vaste maandelijkse inloopspreekuren) m.b.t.:
  • Aanvragen van een OV-chipkaart
  • Samen uitzoeken welk abonnement het beste past
  • Samen uitzoeken welk reisadvies het beste is in een specifieke situatie
 • Met een stand aanwezig zijn op markten, beurzen, lokale jaarvergaderingen ouderenbonden, speciale activiteiten etc.

De bijeenkomsten worden geleid door OV-ambassadeurs die getraind, begeleid en ondersteund worden door een projectmedewerker van de YMCA.

OV-ambassadeurs zijn zoals gezegd senioren die andere senioren wegwijs maken in het openbaar vervoer. Ze doen dit met heel veel enthousiasme en passie en steken er minimaal drie dagdelen per maand in. Zij verzorgen de diverse activiteiten. De YMCA zorgt voor: de algehele organisatie van de diverse activiteiten, de werving, de training en begeleiding van de OV-ambassadeurs.

Wilt u ook in uw gemeente activiteiten van de OV-ambassadeurs? Dan kan dat, wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden in uw gemeente. Neemt u in dat geval contact met ons op voor meer informatie of het plannen van een vrijblijvend oriënterend gesprek over de mogelijkheden en kosten.

Bel of mail naar de projectmedewerkers van de  OV-ambassadeurs:

038-4540130 Info@doemeemethetov.nl

Mijn zus woont in Hoogeveen. Nu mijn man is overleden kan ik niet meer met de auto. Wat heerlijk dat ik nu geleerd heb hoe ik met de trein en bus naar haar toe kan!

Mijn vrouw en ik hebben al twee jaar een OV-chipkaart in de la liggen. We zijn blij dat we op het inloopspreekuur gevraagd hebben hoe we de OV-chipkaarten moesten gebruiken! Om ons wat zekerder te voelen hebben we meegedaan met een proefreisje. Volgende week gaan we samen naar het Rijksmuseum in Amsterdam, met het OV !